Go Back   EQEmulator Home > EQEmulator Forums > Support > Support::Linux Servers

Support::Linux Servers Support forum for Linux EQEMu users.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-25-2022, 12:19 PM
Spockmaster1701
Fire Beetle
 
Join Date: Oct 2010
Location: Michigan
Posts: 4
Default Building a new server with a VM. OS & Resources?

Hi everyone! I got an old server to play with and wanted to do a VM for EQEMU to run a server for my friend and I. I've never done this before so I had some questions if you could help me out.

Server specs:
HP Proliant DL360 Gen6 running Proxmox
2x Intel Xeon X5670 2.93 GHz CPUs (12C/24T total)
64 GB ram
2x 500 GB 7200 RPM HDDs, hardware RAID 1

1) Which OS should I use to run the server? I was leaning Fedora as I have the most experience with that.

2) What resources should I allocate for the VM? I figure not a ton as a server for 2 people probably won't use much, but I have no real idea what it needs.

3) Any other general advice for a first-timer? Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-25-2022, 04:43 PM
joedit
Fire Beetle
 
Join Date: Feb 2021
Posts: 14
Default

Hi Spockmaster,

By no means I am an expert, but I have been playing with eqemu for a bit, and you and I have similar use case. I mainly use it as a private server (private login as well) and occasionally open it up for my brother to login from externally.

I installed VirtualBox on Windows, and loaded eqemu on both Ubuntu and Debian. Personally I like Ubuntu better. 18.04 seems to be a stable version for eqemu, and I am running it on 22.04 as well and it seems stable so far. With VM, it is so easy to port the database to another instance for testing/messing around.

HW wise, I have allocated as little as 1 core and 3GB of RAM, and it runs fine. The installer seems to run fine with just 1 core and 2GB of RAM, but I had issues after starting the server. For my "production" setup, I allocate 2 cores and 8GB of RAM, and that is plenty for my brother and I, with about 48 tons total. I use a single SSD for both OS and EQEMU but I backup the DB once in a while - not best practice but good enough for my bro and I.

I tried really low end CPU as well, such as AMD Athalon, and the cheapest cloud service and those configs I mentioned above seem fine.

The install instructions are great and as long as you follow them, you should be fine. Enjoy!

**edit - sorry I called you Spockermaster earlier**
Reply With Quote
  #3  
Old 08-26-2022, 12:08 AM
Spockmaster1701
Fire Beetle
 
Join Date: Oct 2010
Location: Michigan
Posts: 4
Default

Sweet, sounds like 2c/4t and 8 gb is ram should be more than enough. I'll probably still give Fedora a try first, every time I've tried Ubuntu on anything in the last 15 years it always screws something up somehow. I'll just need to figure out what version.

I also scrounged up another 2 500gb 7200 rpm drives so now I can do a 1.5 TB RAID 5 setup.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-18-2022, 01:19 PM
Spockmaster1701
Fire Beetle
 
Join Date: Oct 2010
Location: Michigan
Posts: 4
Default

Another question if someone can help: I've settled on Debian for it, should I do a gui install which will have more overhead, or just CLI?
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2022, 03:40 PM
Huppy's Avatar
Huppy
Demi-God
 
Join Date: Oct 2010
Location: PoPower.Net
Posts: 1,300
Default

Quote:
Originally Posted by Spockmaster1701 View Post
Sweet, sounds like 2c/4t and 8 gb is ram should be more than enough.
Some people get so concerned with HW resources for a simple home server, with a few players on it. Back in 2009, there was a thread, from someone running a public server, using 8 GB ram, running 77 static zones, etc, with a population on it. That person was nilbog, talking about the P99 server back then. But there has been a gazillion performance tweaks to the main Emu source code, since then.

You can find the thread here: http://www.eqemulator.org/forums/showthread.php?t=30097

As far as disk space, even my public server is only using 72GB total for both the Debian OS and the Emu server, which includes tons of database backups, logs, etc.

It takes very little for a server, with a few friends on it. Even Akkadius once posted on the old wiki, long ago, "It could run on a toaster".
__________________
- PoP Server - EQ POPOWER
"People can have fun, if they stop worrying about people"
Reply With Quote
  #6  
Old 09-19-2022, 01:17 AM
Spockmaster1701
Fire Beetle
 
Join Date: Oct 2010
Location: Michigan
Posts: 4
Default

Awesome. GUI it is then lol
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:12 PM.


 

Everquest is a registered trademark of Daybreak Game Company LLC.
EQEmulator is not associated or affiliated in any way with Daybreak Game Company LLC.
Except where otherwise noted, this site is licensed under a Creative Commons License.
       
Powered by vBulletin®, Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Template by Bluepearl Design and vBulletin Templates - Ver3.3