Go Back   EQEmulator Home > EQEmulator Forums > Support > Support::Windows Servers

Support::Windows Servers Support forum for Windows EQEMu users.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-12-2020, 04:18 PM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default Server Locked?

Ok guys I been away for a while...

The last time I run the server everything was fine (about 3 months back) just run it today and server comes up as LOCKED?
Attempting to log in a character says - no zones available.
Shared memory seem to run fine.
I haven't touched any server setting or DB literally for a year or more.

Need some hints please

Thank You


PS:

This is what I am getting on world window:

[World Server] Loading server configuration..
[World Server] CURRENT_VERSION: 1.1.3
[World Server] Added loginserver 127.0.0.1:5998
[World Server] Added loginserver login.eqemulator.net:5998
[World Server] Connecting to MySQL...
[Status] Starting File Log 'logs/world_12636.log'
[World Server] Checking Database Conversions..
[World Server] Loading variables..
[World Server] Loading zones..
[World Server] Clearing groups..
[World Server] Clearing raids..
[World Server] Clearing inventory snapshots..
[World Server] Loading items..
[World Server] Loading skill caps..
[World Server] Loading guilds..
[World Server] Loaded default rule set 'default'
[World Server] Loading EQ time of day..
[World Server] Loading launcher list..
[World Server] Reboot zone modes OFF
[World Server] Deleted 0 stale player corpses from database
[World Server] Loading adventures...
[World Server] Purging expired instances
[World Server] Loading char create info...
[World Server] Console (TCP) listener started.
[World Server] Server (TCP) listener started.
[World Server] Account (chaosslayer) Logging(In) to character select :: LSID: 101723
[World Server] Attempting autobootup of gfaydark (54:0)
[World Server] No zoneserver available to boot up.
[World Server] Attempting autobootup of gfaydark (54:0)
[World Server] No zoneserver available to boot up.
[World Server] Attempting autobootup of lopingplains (443:0)
[World Server] No zoneserver available to boot up.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-13-2020, 08:53 PM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default

UPDATE: trying to manually run zone.exe this is what I get:


[Quests] Tying perl output to eqemu logs
[Quests] Creating EQEmuIO=HASH(0xe76de44)
[Quests] Creating EQEmuIO=HASH(0xe760fec)
[Quests] Loading perlemb plugins.
[Quests] Unable to read perl file 'plugin.pl'
[Quests] Subroutine Cwd::fastcwd redefined at C:/Perl/lib/Cwd.pm line 812.
[Quests] Subroutine Cwd::getcwd redefined at C:/Perl/lib/Cwd.pm line 812.
[Quests] Subroutine Cwd::abs_path redefined at C:/Perl/lib/Cwd.pm line 812.
[Quests] Subroutine CalcDestFromHeading redefined at plugins//path_tools.pl line 221.
[Quests] "my" variable $Item1 masks earlier declaration in same scope at plugins//quest_handin.pl line 19.
[Quests] "my" variable $Item2 masks earlier declaration in same scope at plugins//quest_handin.pl line 21.
[Quests] "my" variable $Item3 masks earlier declaration in same scope at plugins//quest_handin.pl line 23.
[Quests] "my" variable $Item4 masks earlier declaration in same scope at plugins//quest_handin.pl line 25.
[Quests] Subroutine RandomRange redefined at plugins//random_utils.pl line 3.
[Quests] Found = in conditional, should be == at plugins//rathunt.pl line 45.
[Quests] Found = in conditional, should be == at plugins//rathunt.pl line 53.
[Quests] Found = in conditional, should be == at plugins//rathunt.pl line 88.
[Quests] Found = in conditional, should be == at plugins//rathunt.pl line 96.
[Quests] Subroutine moelib_spawn_block redefined at plugins//spawn_utils.pl line 2.
[Quests] Subroutine moelib_spawn_block_center redefined at plugins//spawn_utils.pl line 23.
[Quests] Subroutine moelib_spawn_circle redefined at plugins//spawn_utils.pl line 45.
[Quests] Subroutine GetMaxLoSDistFromHeading redefined at plugins//spawn_utils.pl line 71.
[Quests] Subroutine FaceBestHeading redefined at plugins//spawn_utils.pl line 134.
[Quests] Subroutine HeadingToShortestLoS redefined at plugins//spawn_utils.pl line 204.
[Quests] Subroutine MoveAwayFromWall redefined at plugins//spawn_utils.pl line 268.
[Quests] Subroutine MoveToFirstBestZ redefined at plugins//spawn_utils.pl line 340.
[Quests] Subroutine SpawnZone redefined at plugins//spawn_utils.pl line 373.
[Quests] Subroutine GetReverseHeading redefined at plugins//spawn_utils.pl line 456.
[Quests] Subroutine ConvertHeadingToDegrees redefined at plugins//spawn_utils.pl line 477.
[Quests] Subroutine vtell redefined at plugins//voicetell.pl line 6.
[Quests] Subroutine Autovtell redefined at plugins//voicetell.pl line 56.
[Zone Server] Entering sleep mode


Again I don't know why it produces these errors when I have NOT touched server or Db files in over a year and only 2 months back everything worked.
Did you guys changed something EQEMu side that my old build can no longer connect?

Please, give me a hint
Reply With Quote
  #3  
Old 09-14-2020, 01:02 AM
lymontyme
Fire Beetle
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 10
Default

Are you on the newer "Strawberry" Perl installation? I don't specifically remember a "locked" message but I do remember having issues when starting things up a few months ago. It turns out my install was no longer compatible with the old Perl and I had to move to Strawberry.

I ended up doing a completely fresh install, because my custom changes are pretty easy to re-implement, but you may have to do some elaborate backing up if you've made a lot of changes.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-14-2020, 08:34 PM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default

The server code and Perl is from February 2018. That when it was installed and never updated. I would occasionally start it up and run around. Did just that 2 month ago - everything was fine. Didn't changed anything. Now I am having this thing ;(
Reply With Quote
  #5  
Old 09-15-2020, 02:17 AM
lymontyme
Fire Beetle
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 10
Default

Hmm. The only things I can think of are, maybe a Windows update broke something, or you somehow connected online and it updated something in EQemu, so that it now requires Strawberry Perl. I think something similar happened in my case.

Does your server still work offline? I have one install of pre-Strawberry EQemu that still works, but it's on a Windows 8 machine that I never update at all (both emu and OS) and it is configured to be permanently offline.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-15-2020, 07:57 AM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default

Well i never connected online, but could Windows 10 update brake Perl?
Those idiots did brake older version of Exel couple years back...

Will need to check on offline login.

Any idea how to check which version of Perl I had so I can try to reinstall it?
Reply With Quote
  #7  
Old 09-15-2020, 09:10 AM
Huppy
Demi-God
 
Join Date: Oct 2010
Location: Canada
Posts: 1,012
Default

You probably have perl 5.12.3 (just an educated guess) but cmd prompt type perl -v

I'm still using that same perl, even with current source code, but I compile my own also. That strawberry perl does not come through the updates, with older servers, simply updating. It just gets installed with the "installer" now, which is also straight 64 bit.

Not absolutely sure, but I'm starting to notice a pattern with win 10 issues, lol It reminds me everyday, why I never let go of Win 7 :P
Reply With Quote
  #8  
Old 09-15-2020, 07:45 PM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default

Yep it is:
This is perl 5, version 12, subversion 3 (v5.12.3) built for MSWin32-x86-multi-thread

So should I try reinstalling Perl?

Yeah Win10 is an nightmare, sadly getting Win 7 on new machine wasn't an option, and I was in too much of a hurry of doing it manually when i was getting it. This PC now has way to much staff on it to reinstall OS =(
Reply With Quote
  #9  
Old 09-15-2020, 08:04 PM
Huppy
Demi-God
 
Join Date: Oct 2010
Location: Canada
Posts: 1,012
Default

there has been a few people on Discord that have talked about issues with "locked" servers and zones not booting up. So far nobody has mentioned a common cause, or solution, so not sure if the individual issues are related to each other. In one case a shared mem error was posted. Did you try running the binaries manually, one at a time from a console window ?
Reply With Quote
  #10  
Old 09-15-2020, 10:12 PM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default

Quote:
Originally Posted by Huppy View Post
there has been a few people on Discord that have talked about issues with "locked" servers and zones not booting up. So far nobody has mentioned a common cause, or solution, so not sure if the individual issues are related to each other. In one case a shared mem error was posted. Did you try running the binaries manually, one at a time from a console window ?
I am afraid I am not exactly sure what exactly to run..
you mean like zone.exe, world.exe etc?
Could you please give me some instructions?
Reply With Quote
  #11  
Old 09-15-2020, 11:27 PM
Huppy
Demi-God
 
Join Date: Oct 2010
Location: Canada
Posts: 1,012
Default

I was referring to cd'ing into your server folder with a console window and starting each process manually (without the start script). run shared_memory.exe first, see if any errors come up, then world.exe, then type start eqlaunch.exe zone watching for errors in each console window.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-16-2020, 07:07 PM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default

Ok here we go:

C:\Games\EQEmuServer>shared_memory
[Status] Loading items...
[Status] Loading factions...
[Status] Loading loot...
[Status] Loading skill caps...
[Status] Loading spells...
[Status] Loading base data...


C:\Games\EQEmuServer>world.exe
[World Server] Loading server configuration..
[World Server] CURRENT_VERSION: 1.1.3
[World Server] Added loginserver 127.0.0.1:5998
[World Server] Added loginserver login.eqemulator.net:5998
[World Server] Connecting to MySQL...
[Status] Starting File Log 'logs/world_3944.log'
[World Server] Checking Database Conversions..
[World Server] Loading variables..
[World Server] Loading zones..
[World Server] Clearing groups..
[World Server] Clearing raids..
[World Server] Clearing inventory snapshots..
[World Server] Loading items..
[World Server] Loading skill caps..
[World Server] Loading guilds..
[World Server] Loaded default rule set 'default'
[World Server] Loading EQ time of day..
[World Server] Loading launcher list..
[World Server] Reboot zone modes OFF
[World Server] Deleted 0 stale player corpses from database
[World Server] Loading adventures...
[World Server] Purging expired instances
[World Server] Loading char create info...
[World Server] Console (TCP) listener started.
[World Server] Server (TCP) listener started.


opened new cmd window here:

start eqlaunch.exe zone -it opened new window eqlaunch and thats it.
Reply With Quote
  #13  
Old 09-16-2020, 07:15 PM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default

Also, when I try to just run zone.exe - I get Perl errors

C:\Games\EQEmuServer>zone
[Zone Server] Loading server configuration..
[Zone Server] Connecting to MySQL...
[Status] Starting File Log 'logs/zone_12756.log'
[Zone Server] CURRENT_VERSION: 1.1.3
[Zone Server] Mapping Incoming Opcodes
[Zone Server] Loading Variables
[Zone Server] Loading zone names
[Zone Server] Loading items
[Zone Server] Loading npc faction lists
[Zone Server] Loading loot tables
[Zone Server] Loading skill caps
[Zone Server] Loading spells
[Zone Server] Loading base data
[Zone Server] Loading guilds
[Zone Server] Loading factions
[Zone Server] Loading titles
[Zone Server] Loading tributes
[Zone Server] Loading corpse timers
[Zone Server] Loading commands
[Zone Server] 254 commands loaded
[Zone Server] Loaded default rule set 'default'
[Zone Server] Loading Perl Event Export Settings...
[Zone Server] Loading quests
[Quests] Tying perl output to eqemu logs
[Quests] Creating EQEmuIO=HASH(0xe83dedc)
[Quests] Creating EQEmuIO=HASH(0xe8313ec)
[Quests] Loading perlemb plugins.
[Quests] Unable to read perl file 'plugin.pl'
[Quests] Subroutine Cwd::fastcwd redefined at C:/Perl/lib/Cwd.pm line 812.
[Quests] Subroutine Cwd::getcwd redefined at C:/Perl/lib/Cwd.pm line 812.
[Quests] Subroutine Cwd::abs_path redefined at C:/Perl/lib/Cwd.pm line 812.
[Quests] Subroutine CalcDestFromHeading redefined at plugins//path_tools.pl line 221.
[Quests] "my" variable $Item1 masks earlier declaration in same scope at plugins//quest_handin.pl line 19.
[Quests] "my" variable $Item2 masks earlier declaration in same scope at plugins//quest_handin.pl line 21.
[Quests] "my" variable $Item3 masks earlier declaration in same scope at plugins//quest_handin.pl line 23.
[Quests] "my" variable $Item4 masks earlier declaration in same scope at plugins//quest_handin.pl line 25.
[Quests] Subroutine RandomRange redefined at plugins//random_utils.pl line 3.
[Quests] Found = in conditional, should be == at plugins//rathunt.pl line 45.
[Quests] Found = in conditional, should be == at plugins//rathunt.pl line 53.
[Quests] Found = in conditional, should be == at plugins//rathunt.pl line 88.
[Quests] Found = in conditional, should be == at plugins//rathunt.pl line 96.
[Quests] Subroutine moelib_spawn_block redefined at plugins//spawn_utils.pl line 2.
[Quests] Subroutine moelib_spawn_block_center redefined at plugins//spawn_utils.pl line 23.
[Quests] Subroutine moelib_spawn_circle redefined at plugins//spawn_utils.pl line 45.
[Quests] Subroutine GetMaxLoSDistFromHeading redefined at plugins//spawn_utils.pl line 71.
[Quests] Subroutine FaceBestHeading redefined at plugins//spawn_utils.pl line 134.
[Quests] Subroutine HeadingToShortestLoS redefined at plugins//spawn_utils.pl line 204.
[Quests] Subroutine MoveAwayFromWall redefined at plugins//spawn_utils.pl line 268.
[Quests] Subroutine MoveToFirstBestZ redefined at plugins//spawn_utils.pl line 340.
[Quests] Subroutine SpawnZone redefined at plugins//spawn_utils.pl line 373.
[Quests] Subroutine GetReverseHeading redefined at plugins//spawn_utils.pl line 456.
[Quests] Subroutine ConvertHeadingToDegrees redefined at plugins//spawn_utils.pl line 477.
[Quests] Subroutine vtell redefined at plugins//voicetell.pl line 6.
[Quests] Subroutine Autovtell redefined at plugins//voicetell.pl line 56.
Reply With Quote
  #14  
Old 09-16-2020, 07:23 PM
joligario's Avatar
joligario
Developer
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 1,421
Default

Not errors, just warnings. I think there is something else.
Reply With Quote
  #15  
Old 09-16-2020, 09:03 PM
ChaosSlayerZ's Avatar
ChaosSlayerZ
Demi-God
 
Join Date: Mar 2009
Location: Umm
Posts: 1,437
Default

Quote:
Originally Posted by joligario View Post
Not errors, just warnings. I think there is something else.
I am puzzled by "[Quests] Unable to read perl file 'plugin.pl'"
Where did my plugin.pl go? As I said I haven't done any changes to server in over a year and only 2 month ago it run fine...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:41 PM.


 

Everquest is a registered trademark of Daybreak Game Company LLC.
EQEmulator is not associated or affiliated in any way with Daybreak Game Company LLC.
Except where otherwise noted, this site is licensed under a Creative Commons License.
       
Powered by vBulletin®, Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Template by Bluepearl Design and vBulletin Templates - Ver3.3