Go Back   EQEmulator Home > EQEmulator Forums > Archives > Archive::Support > Archive::Tutorials/Howto's > Tutorials--Outdated Use the Wiki > Tutorials::Discussion

Tutorials::Discussion Discuss Tutorials here. Do NOT POST tutorials here, they belong on the wiki.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-12-2004, 05:40 PM
thekeepers
Fire Beetle
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 29
Default HOWTO:: Item Editing/Creation

For this tutorial you will need EQAdmin 5.2 which you can download from the link below.

EQADMIN IS ONLY TO BE USED TO CREATE OR EDIT ITEMS!!! Any attempt to use its other features may damage your server database!!! Use EQADMIN responsibly!
Download EQAdmin

After you have downloaded it the section below will show you how to set it up.

Setting Up EQAdmin
Load the FQAdmin.exe file

Press ok to any errors that load up and once the program has loaded open the preferences screen using the button at the bottom of the page.

Insert the location of your Everquest folder by opening it up using the browse button and clicking on a file not a folder INSIDE your everquest directory. The Maps directory does not matter for what we will be using this tutorial for.

Setup your Database using the fields below the Directorys. Change importing databases to Overwrite with imported data.

After that your done, ignore the rest of the things on that page and press the OK button.

Thats how you set up EQAdmin.


Getting Started on Items

Press the Items Tab at the top of the page and it will begin loading the item database. The all the items in your database should be listed to the left of the program. Clicking on any of these items will allow you to edit them. Unless you have edited your source to allow for a higher item limit then you have to just edit items that you dont want.


Open any item

The Stats page will be displayed and the things you can edit should be self explanitory.

For ANY item that is not a weapon use Type/Visual 63 (Armor)

To change what kind of item change the Item Type down the bottom. They all have labels next to the number.


Code:
One that is not displayed is 
Number 45: Hand to Hand

Code:
 Magic Flag:

0= Item is not Magic
1= Item is Magic
For Armor Graphics
Code:
 Material:
0=No Graphic
1=Leather
2=Chain Mail
3=Plate
4=Monk Armor(Monks only)
10=Robe1
11=Robe2
12=Robe3
13=Robe4
14=Robe5
15=Robe6
16=Robe7
Pressing the color button will allow you to change the default color of the robe or armor like a dye that you apply while editing the item.

Make sure max charges is ALWAYS set to -1

Pressing the Icon in the top right will allow you to change it.

Cost (in CP): Is simple 1000 = 1 Plat

On Stats 2 you dont need to change much and everything on this page explains itself.

****Do not goto the effects page, this is outdated and does not have a upto date list****

On the slots page simply check what ever slot you want the item to be able to inserted

Usableby does also not require any explanation.

Adding Focus Effect:
Use the scroll bar where you select your items to move across to focusid, most items should have a 0 in this field. Simply find the spell you want by using the spell editor or using #findspell in the game.

Adding a Item Effect:

Use the scroll bar where you select your items to move across to spellid and change it to the ID of the spell you want by using the spell editor or using #findspell in the game.

To change the kind of effect you want that spell to have scroll to effectid and change it to one of the following

Code:
effectid:
0= Proc
1= Click Anywhere
2= Worn Effect(Like Focus Effect)
4= Click Anywhere (must be worn)
5= Click Anywhere (checks for classes that can use the item)
Find the field maxcharges and change that to 1.

Find the field casttime and casttime2 and change them to the time you want for cast and recast.
Code:
casttime=Time it takes to cast the spell
casttime2= Recast time

1000=1 second
EDIT:
Find the field hasteproclvl, change this to the level you would like the item to be clickable/proc.

Bard Instrument Mods:

Find bardtype and bardvalue and use the info below to set them to the way you want.


Code:
bardtype:
51=All
26=Percussion
25=Brass
24=String
23=Wind
and set the bardvalue to the increase you want the item to have.

Changing the Look on a Weapon:
Use the types/visuals bar on stats1 page or if you have the idfile you can search the fields for idfile and change it manually. Here are some IDs for you to change manually.

Code:
IT10509= Purple Fist
IT10510= Green Fist
IT10511= Blue Fist
IT10512= Yellow Fist

IT10401= Rallos Zek's Axe
IT10404= Mithanial Marr Sword
IT10524= Ice Scepter
IT10525= Ice Wand

IT10506= Fire Orb Staff
IT10504= Time Wand
IT10028= Windriders Lance
IT10628= Fish Sword
IT10727= Glowing Rune Axe
EDIT: 13/12

Adding Health/Mana Regen or Haste to your item
Find the fields hpregen, manaregen and hastepercent.

Insert the value you want the weapon to increase it by.

Code:
Example
hastepercent=20
hpregen=1
manaregen=3
This would make the item have 20% haste aswell as 1 hp regen and 3 mana regen per tick.

Saving your changes:

To save your changes simply press the commit changes button in the lower left...make sure its "commit changes" not "commit item".


Any more questions, comments or things i did not cover just reply to the thread and ask
__________________
Server OP
Planes of Power
Reply With Quote
  #2  
Old 12-20-2004, 06:39 AM
Crayeon
Fire Beetle
 
Join Date: Dec 2004
Location: Las Vegas
Posts: 3
Default Only one question!

Very Nice tutorial btw!!

Quote:
EQADMIN IS ONLY TO BE USED TO EDIT ITEMS!!! Any attempt to use its other features may damage your server database!!! Use EQADMIN responsibly!
But you can Create items as well as just editing them i mean without hurting the database? Or is it only recommended for editing use?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-20-2004, 08:31 AM
Muuss
Dragon
 
Join Date: May 2003
Posts: 539
Default

hehe, it works for both, edition and creation.
__________________
Muuss - [PEQGC] Dobl, the ogre that counts for 2 !
http://www.vilvert.fr/page.php?id=10
Reply With Quote
  #4  
Old 12-20-2004, 08:33 AM
mattmeck
Guest
 
Posts: n/a
Default

This is partialy outdated and will be 100% outdated once we are current with live again.

There are several fields that dont show with it now, and SOE changed the items format again with the 15th patch.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-20-2004, 08:37 AM
Muuss
Dragon
 
Join Date: May 2003
Posts: 539
Default

Matt, is there a way to find eqadmin 5.2 sources somewhere. If i remember well, it was written in Delphi, and I'm ok with that language, i could certainly do something of the source, like keeping only the items part and recompiling it.
__________________
Muuss - [PEQGC] Dobl, the ogre that counts for 2 !
http://www.vilvert.fr/page.php?id=10
Reply With Quote
  #6  
Old 12-20-2004, 11:02 AM
mattmeck
Guest
 
Posts: n/a
Default

Isnt it WC's tool? would need to contact WC.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-17-2005, 04:26 PM
canehdian
Sarnak
 
Join Date: Nov 2004
Location: Windsor, Ontario, Canada
Posts: 59
Default

personally i use admin for everything so far in DB editting and has only screwed up faction, but i just re-put in the faction.sql and it works fine
Reply With Quote
  #8  
Old 01-19-2005, 06:48 PM
Koshoji
Sarnak
 
Join Date: Jul 2004
Location: Oregon
Posts: 69
Default

I'm getting stuck at the setup part; after opening up the prefrences, no matter what I type into the "database host" field, it tells me it can't connect to database eq at the location I tell it. I would assume it needs the 127.0.0.1 address since that's what I use for my minilogin. I tried localhost, and any other thing I could think of to tell it where the database can be found.
Any suggestions please?

Also I hope this is the right place to be asking questions about this tutorial </ crosses his fingers>.

Sorry to bug yall with this trivial newbie stuff. I did try everything I could think of first before asking for help.

As always, thanks.
__________________
"Always move twice"
-Bruce Juchnik Hanshi
Reply With Quote
  #9  
Old 03-14-2005, 09:53 AM
Minlail
Sarnak
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 38
Default eqadmin dead?

is eqadmin no good anymore or did u just lose ur host b/c when u try and DL u get page not found
Reply With Quote
  #10  
Old 03-14-2005, 10:09 AM
Virus11
Discordant
 
Join Date: May 2004
Posts: 311
Default

I could have sword EQAdmin no longer worked with items, but worked good with the other database things.
__________________

Reply With Quote
  #11  
Old 04-28-2006, 01:16 AM
bloodfiendserver
Sarnak
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 33
Question

is there a fresher link to this? the host doesnt have it any more. or maybe a newer version?
Reply With Quote
  #12  
Old 06-23-2006, 12:11 PM
Grundy
Sarnak
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 38
Default

any tutorial about on making charms that get different bonuses for certain situations?
Reply With Quote
  #13  
Old 06-25-2006, 06:36 PM
Grundy
Sarnak
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 38
Default

so no one knows how to make charms that give better stats after you do something?
Reply With Quote
  #14  
Old 06-26-2006, 05:06 AM
Cripp's Avatar
Cripp
Discordant
 
Join Date: Oct 2003
Location: The Shire
Posts: 474
Default

doesnt exist in emu.
__________________
Nug Blazers - ServerOP / founder
^^comming... later!

www.nugblazers.com
Reply With Quote
Reply


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

   

All times are GMT -4. The time now is 06:54 AM.


 

Everquest is a registered trademark of Daybreak Game Company LLC.
EQEmulator is not associated or affiliated in any way with Daybreak Game Company LLC.
Except where otherwise noted, this site is licensed under a Creative Commons License.
       
Powered by vBulletin®, Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Template by Bluepearl Design and vBulletin Templates - Ver3.3