Go Back   EQEmulator Home > EQEmulator Forums > Support > Support::Windows Servers

Support::Windows Servers Support forum for Windows EQEMu users.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-11-2018, 05:39 AM
Vexcid
Fire Beetle
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 3
Default Server set up - having latency issues..

Currently running 2 PCs on the same network. 1 PC is set up for the server with windows 10 while the other is set up with 12 of my characters running on isboxer.

I have everything up and running just fine but when I did some testing I realized each of my boxes are running between 200-500ms latency. Its very noticeable when trying to have characters autofollow me. I have boxed 12 on live servers just fine so I assume it is a server issue.

The server is running on a wireless card through a wireless router but pings at a constant 20ms.

Are there some settings on the server I am missing that is causing this high latency? Windows firewall is disabled..

edit: Should also mention that I am using the eqemu public login server.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-11-2018, 07:06 PM
Nightrider84
Discordant
 
Join Date: Aug 2010
Location: Colorado
Posts: 332
Default

Sounds kind of like an upload issue. Your wireless card might not have enough throughput to handle all those connections at the same time.
__________________
__________________
Supernova - GM/Developer
"Secrets of Faydwer"
Reply With Quote
  #3  
Old 07-11-2018, 09:34 PM
Vexcid
Fire Beetle
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Nightrider84 View Post
Sounds kind of like an upload issue. Your wireless card might not have enough throughput to handle all those connections at the same time.
I ran a speedtest on the pc running wireless and its getting 70 down and 10 up. Decided to try to run the server and characters all on one pc and it actually seemed to fix the issue. Now ill be checking to see if there are latency issues as more people connect, specifically outside the pc running the server.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-11-2018, 09:37 PM
Vexcid
Fire Beetle
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 3
Default

I am also considering renting a dedicated server. I have some experience with windows server and rdp. Does anyone have suggestions for dedicated hosting companies for under 50 a month that offers some version of windows server?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-13-2018, 10:46 PM
kokey98
Hill Giant
 
Join Date: Dec 2012
Location: terra firma
Posts: 111
Default

if its all local, you don't need the isp bandwidth. if your router has (2+) gigabit ethernet connection and you are close enough with both, that's the way to go.

you 12+boxes should be fine local, even if wireless, really. maybe "G" might be slow with 10-20?

70/10 would be for anyone connecting through public emu loginserver. i have no idea what that would break down to. 70-100 connections? 128kb/s should be enough for eq and then some i'd bet?
Reply With Quote
  #6  
Old 07-15-2018, 01:09 PM
Nightrider84
Discordant
 
Join Date: Aug 2010
Location: Colorado
Posts: 332
Default

Well the issue lies whether or not his wireless can handle 12 connections going out. Might be an issue with the router or the wireless. Honestly try a direct connection instead of wireless to the router. If that solves the latency problem then you know it's related to the wireless on either the router or pc
__________________
__________________
Supernova - GM/Developer
"Secrets of Faydwer"
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:14 AM.


 

Everquest is a registered trademark of Daybreak Game Company LLC.
EQEmulator is not associated or affiliated in any way with Daybreak Game Company LLC.
Except where otherwise noted, this site is licensed under a Creative Commons License.
       
Powered by vBulletin®, Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Template by Bluepearl Design and vBulletin Templates - Ver3.3